Venit net vs venit brut - Ghid de salariu SmileCredit

Principiul pe baza căruia se stabilesc direcțiile de salarizare la nivel național este raportul dintre salariul brut și cel net, pentru a asigura corectitudine atât în sistemul public, cât și în cel privat. Totuși, pentru salariat aceste formule de calcul pot produce mai multă confuzie dat fiind faptul că, în majoritatea cazurilor, negocierea contractelor se face pe salariul brut, lucru ce poate genera nemulțumire la încasarea primului salariu în cazul în care nu se cunosc aceste noțiuni de bază. Pentru a evita neînțelegerile, specialiștii Smile Credit au creat un ghid de salariu simplu de urmat care să te ajute să înțelegi mai ușor noțiunile de salarizare și să semnezi contracte de muncă în deplină cunoștință de cauză pentru a-ți gestiona eficient finanțele pe termen lung:

Ce înseamnă salariu net lunar?

În termeni simpli, salariul net reprezintă suma de bani pe care un angajat o primește în mână, la finalul unei luni de muncă. Asta înseamnă că pornind de la salariul brut stabilit, se opresc taxele și impozitele datorate la stat, care reprezintă aproximativ 40% din suma totală, diferența fiind reprezentată de salariul net.

Ce înseamnă salariu brut lunar?

Salariul brut este constituit din totalitatea cheltuielilor pe care un angajator le are cu un angajat (impozit pe venit, asigurare de sănătate, contribuții pentru pensie, plus salariul net dedus) și se calculează pornind de la valoarea salariului minim pe economie stabilit în anul curent de către organele responsabile.

Care este venitul minim net în România în 2024?

Ca măsură de prevenție împotriva fraudei și a exploatării angajaților, statul a stabilit un prag salarial minim sub care angajatorii nu au voie să coboare. În urma noilor hotărâri legale, la jumătatea anului 2024, salariul minim brut în România este de 3.300 de lei, urmând ca de la 1 iulie valoarea acestuia să crească la 3.700, cu un echivalent de 2.200 lei net. Din cauza acestor discrepanțe, multe persoane aleg să aplice pentru credite bancare în vederea obținerii unui trai decent sau pentru a-și putea cumpăra o casă, ceea ce duce la creșterea semnificativă a gradului de indatorare pentru următoarele decenii.

Reguli generale de stabilire a venitului conform art. 68 din Codul Fiscal

Conform art. 68 din Codul Fiscal actualizat, venitul brut se calculează pornind de la valoarea sumelor încasate în schimbul activității prestate, plus dobânzile obținute din creanțe comerciale sau alte creanțe derivate din activitatea în cauză și câștigurile obținute prin transferul activelor, având ca punct de plecare venitul minim brut național, în prezent, 3.700 de lei.

Calcularea salariului pentru venitul brut și venitul net

Pentru a înțelege mai ușor de ce suma pe care o primești la finalul unei luni de muncă nu coincide cu cea pe care este trecută în contract, este important să știi unde se duce diferența de bani și de ce acest lucru este în avantajul tău.

Taxe și impozite pe salariu

Orice venit în România este impozitat pentru a susține fondul de stat necesar în dezvoltarea societății. În prezent, acest impozit pe venit reprezintă 10% din valoarea rămasă după retragerea taxelor pentru asigurări sociale și de sănătate. Asta înseamnă că din salariul brut plătești 25% pentru a-ți asigura un fond de pensii la bătrânețe, plus 10% pentru a beneficia gratuit, cât timp ești asigurat, de servicii de bază în sistemul medical.

Sporuri adăugate la salariu

Un aspect important de luat în calcul în momentul în care vrei să afli cât urmează să câștigi după aplicarea tuturor acestor taxe este dacă în contract sunt prevăzute sporuri și ce valoare au acestea. Cele mai des aplicate tipuri de sporuri sunt cele de vechime, pentru munca de noapte, pentru munca în condiții periculoase, pentru orele suplimentare lucrate sau de weekend, iar aplicarea lor poate crește considerabil valoarea salariului net pe care îl primești.

Exemplu de calcul a salariului brut și net

Pornind de la salariul minim brut de la 1 iulie 2024, de 3.700 de lei, îți prezentăm formula de calcul prin care se obține valoarea salariului net, a sumei pe care o vei primi în mână la finalul fiecărei luni de lucru: Salariul Brut = Salariul Net + taxe și impozite, de aici salariul net îl aflăm prin scăderea contravalorii taxelor și impozitelor din suma totală. 3700- 25% (CAS) - 10% (CASS) = 3700 - 925 - 370 = 2407 - 10% * 2405 = 2165 lei.

Concluzii

Cunoașterea diferențelor dintre salariul brut și cel net te va ajuta să iei decizii corecte în privința viitorului loc de muncă în așa fel încât să obții stabilitatea financiară pe care ți-o dorești. În cazul în care cheltuielile neprevăzute apar și ai nevoie de un suport financiar la care să apelezi pentru a le satisface urgent, poți opta pentru un credit pana la salariu de la Smile Credit pe care îl accesezi exclusiv online, în doar câteva minute și nu îți afectează gradul de îndatorare.