Inflatia

Inflatia reprezinta un fenomen monetar cunoscut pe scara larga, insa cu toate acestea putini sunt cei care inteleg cu adevarat la ce face referire si care este impactul sau in randul populatiei, din punct de vedere financiar. Drept urmare, pentru a putea avea o imagine de ansamblu mai clară asupra acestui fenomen, vom trata in cele ce urmeaza anumite aspecte relevante ce tin de inflatie, precum: definitii, cauze, tipuri, mod de calculare, maniera in care ne afecteaza, respectiv modalitatile prin care ne putem proteja de aceasta.

Definitia inflatiei

Pe scurt, intr-o astfel de situatie, cu cat preturile cresc mai mult, cu atat putem cumpara mai putin decat inainte cu banii pe care ii avem. Ca sa intelegi mai bine, sa luam un exemplu real. Sa presupunem faptul ca mergem la cumparaturi intr-un supermarket cu suma de 200 RON. Cu toate acestea, atunci cand iesim din magazin, constatam faptul ca am reusit sa cumparam mult mai putine produse decat am achizitionat luna trecuta spre exemplu, tot cu 200 RON, si asta din cauza cresterii generale a preturilor, insotita de scaderea puterii de cumparare a monedei nationale, asa cum am mentionat si in cadrul definitiei inflatiei.


Care sunt cauzele aparitiei inflatiei?

Atunci cand vine vorba despre motivele pentru care apare inflatia, teoriile sunt nenumarate. Cu toate acestea insa, ne vom rezuma la urmatoarele trei cauze principale, dupa cum urmeaza: cresterea cererii (majorarea pensiilor si salariilor spre exemplu), cresterea costurilor de productie (majorarea preturilor la materia prima, atat la nivel extern, cat si intern, impunerea de taxe vamale noi etc.) si reducerea ofertei (deprecierea monedei nationale, exporturile, seceta etc.).


Cum ne afecteaza inflatia?

Cresterea costului de trai (cheltuielilor) si scaderea in timp a nivelului de trai constituie una dintre cele mai pregnante consecinte pe care le produce inflatia in randul populatiei. Cu toate acestea, efectele acestui fenomen pot fi destul de variate si depind in foarte mare masura de anumiti factori, precum proportiile, intensitatea si durata inflatiei.


Tipuri de inflatie

Atunci cand vorbim despre formele pe care le poate lua acest fenomen, putem enumera si incadra tipurile de inflatie in functie de urmatorii factori:


INFLATIA DUPA TIPUL MECANISMULUI ECONOMIC

: inflatie deschisa/declarata (atunci cand dezechilibrul inflationist este recunoscut de catre autoritati si combatut) si inflatie reprimata (atunci cand autoritatile neaga existenta inflatiei).


INFLATIA DUPA RITMUL DE CRESTERE AL PRETURILOR

: inflatie lenta (crestere de pana la 3%), moderata (crestere anuala cu 15-30%), galopanta (crestere anuala de peste 10%), hiperinflatie (crestere lunara de peste 50%), stagflatie (cresterea economica stagneaza, dar preturile cresc) şi deflatia.


Aceasta din urma este total opusa inflatiei, intrucat reprezinta un fenomen care se manifesta printr-o scadere majora a preturilor la nivel economic. Deflatia, desi la prima vedere poate parea benefica pentru anumite categorii de persoane, acest lucru nu este deloc valabil in ceea ce priveste stabilitatea economica a unei tari, provocand un dezechilibru total, greu de controlat.


INFLATIA DUPA CAUZELE CARE O PROVOACA

: inflatie prin cerere, prin oferta sau prin costuri.


Cum se calculeaza inflatia?

In functie de tipurile de bunuri si servicii la care ne raportam, inflatia poate fi masurata, respectiv calculata prin intermediul anumitor indicatori, printre care se numara si Indicele Preturilor de Consum (IPC), considerat cea mai eficienta modalitate de calcul a ratei inflatiei. Acesta masoara evolutia de ansamblu a preturilor marfurilor cumparate si a tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie intr-o anumita perioada (denumita perioada curenta) fata de perioada anterioara (denumita perioada de baza sau de referinta). Mai mult, este demn de mentionat faptul ca acest indice se calculeaza numai pentru elementele care intra in consumul direct al populatiei.


Cum ne putem proteja de inflatie?

Avand in vedere impactul uluitor pe care inflatia il are in randul consumatorilor, dar nu numai, este normal sa te intrebi care sunt strategiile cu ajutorul carora poti face fata acestui fenomen monetar si, implicit, efectelor sale neplacute. In acest sens, afla ca ai la indemana doua solutii esentiale prin care poti gestiona cat mai eficient inflatia: fie prin sporirea constanta a valorii veniturilor personale, fie prin investitii. Aceste doua modalitati te vor ajuta sa ramai cat mai ,,acoperit” si sa resimti cat mai putin efectele negative ale inflatiei in bugetul personal, pastrand un echilibru eficient din punct de vedere financiar.


Concluzii

Chiar daca nu te intalnesti cu acest termen la tot pasul, pe masura ce cresterea preturilor continua sa fie din ce in ce mai problematica in intreaga lume, este important sa cunosti anumite notiuni de baza despre inflatie, care sa te ajute sa gestionezi cu usurinta o astfel de situatie atunci cand este cazul, in asa fel incat sa poti ramane in siguranta din punct de vedere financiar pe termen lung.