Cum tinem sub control Gradul de indatorare?

Te-ai gandit pana acum sa faci un credit la banca? Daca da, atunci este important sa stii ca exista mai multe criterii in functie de care institutiile financiare decid daca pot sau nu sa iti acorde un astfel de imprumut. Fiecare aspect este foarte important si este analizat cu atentie de catre reprezentantii bancii, astfel incat, este important ca tu, ca beneficiar sa fii informat corect cu privire la acestea pentru a te decide daca esti sau nu pregatit pentru a face acest pas.

Unul dintre criteriile importante in decizia finala este gradul de indatorare, care este stabilit de catre BNR si care reprezinta un indicator care determina cat de multi bani poti imprumuta de la o institutie financiara in functie de venitul pe care il ai deja.

Ce este gradul de indatorare

Gradul de indatorare este un criteriu pe care bancile il impun in momentul in care tu doresti sa faci un credit sau un imprumut, si in functie de eligibilitatea acestuia se va lua o decizie. Astfel, valoarea maxima a acestuia este stabilita de Banca Nationala Romana si la inceputul fiecarui an si este, in principiu raportul dintre venitul total pe care il ai si valoarea totala a datoriilor pe care trebuie sa le platesti. Calculat in procente, acesta poate varia in functie de o serie de parametri economici, iar de cele mai multe ori, acesta depinde si de institutia financiara la care apelezi.


Cum se calculeaza?

Cand vorbim despre bani, vorbim implicit si despre calcule matematice. Astfel, aflam ca gradul de indatorare se calculeaza prin adunarea tuturor ratelor si obligatiilor financiare si impartirea acestora la valoarea totala a veniturilor. Ulterior, rezultatul obtinut se inmulteste cu 100, deoarece la final acesta va fi exprimat in procente. Procentul final reprezinta cat la suta din venituri este blocat pentru plata datoriilor in fiecare luna.

In cazul bancilor sau a institutiilor financiare formula de calculare este urmatoarea: capital imprumutat la inceputul perioadei de inceputul perioadei de creditare + capital imprumutat la finalul anului fiscal in curs, suma care se imparte la capitalul propriu la inceputul anului fiscal + capitalul propriu la finalul perioadei de creditare.

Astfel, rezultatul obtinut reprezinta valoarea cea mai exacta a gradului de indatorare, care sa ia in considerare de catre institutia financiara si in raport cu care se stabileste care este suma de bani pe care o poate avea creditul tau.


Cum afecteaza gradul de indatorare acordarea unui credit nebancar

Despre creditele nebancare stim deja ca sunt acordate numai pentru situatii in care te afli intr-un impas si ai nevoie urgenta de bani. De asemenea, desi discutam despre sume mai mici de bani, care trebuie inapoiate intr-un timp mai scurt, exista in continuare o implicare a gradului de indatorare. Dat fiind faptul ca vorbim despre o perioada mai scurta de timp in care banii trebuie dati inapoi, este important sa gasesti o institutie care sa fie intelegatoare si care sa-ti ofere cele mai bune posibilitati de returnare a sumei de bani.


Sfaturi pentru reducerea gradului de indatorare

Un aspect important in ceea ce priveste reducerea gradului de indatorare este chiar plata tuturor ratelor la timp. Astfel, nu vor exista penalitati din partea bancii de la care ai imprumutat banii. De asemenea, este important sa ai mereu in vedere care este procentul gradului tau de indatorare in asa fel incat sa incerci sa il pastrezi sub 30% pe cat de mult posibil. Totodata este bine eviti sa faci imprumuturi la mai multe institutii in acelasi timp, iar o solutie in acest sens este sa te indrepti catre cea care iti ofera cea mai multa siguranta.