Cum să eviți executarea silită pentru un credit ipotecar

În ultimii ani, una dintre principalele metode prin care majoritatea oamenilor își permit să facă achiziții importante, precum o casă sau o mașină nouă, sunt creditele ipotecare. Inflația este însă un factor care afectează foarte mult atât procesul de accesare al acestor tipuri de împrumuturi, cât și plata ratelor la termen. Așadar, dacă te afli în situația în care ai accesat deja un credit, însă întâmpini dificultăți în achitarea ratelor din cauza majorărilor excesive, parcurge următoarele rânduri pentru a descoperi care sunt soluțiile prin care poți depăși cu brio această problemă.

Ce înseamnă credit ipotecar?

Aceste soluții financiare sunt împrumuturi acordate de o instituție bancară la care foarte multe persoane apelează pentru achiziționarea unui imobil care le depășesc posibilitățile. Sistemul de rambursare este unul clasic, sub formă de rate lunare plus dobândă, iar neachitarea acestora duce la executare silită. Imobilul achiziționat prin acest tip de credit este utilizat drept garanție.


ÎN CE CONDIȚII SOLICITĂ PERSOANELE UN CREDIT IPOTECAR?

Aceste credite sunt soluții optime prin intermediul cărora se poate obține în scurt timp suma necesară pentru o investiție importantă . Pentru achiziționarea unei locuințe, dacă sunt îndeplinite condițiile instituției cu care se realizează contractul, se poate obține mare parte din suma necesară, care va fi rambursată ulterior lunar, în funcție de posibilitățile financiare ale beneficiarului. În funcție de caz, se poate opta pentru un credit ipotecar cu sau fără avans.


CUM SE CALCULEAZĂ VALOAREA CREDITULUI IPOTECAR?

Atât perioada creditului, cât și valoarea acestuia, sunt stabilite de către un creditor în funcție de capacitatea de rambursare a persoanei care aplică. Mai exact, se iau în calcul veniturile lunare, datoriile curente, responsabilitățile de plată în care este implicat, cheltuieli constante și alte angajamente financiare. Instituția în cauză va stabili care este valoarea maximă pe care o poate accesa în funcție de toți acești parametri. Pentru a afla care este valoarea ratei lunare după adăugarea dobânzii, există opțiunea de calculator credit ipotecar pe care o poate accesa oricine.


CE ESTE CREDITUL IPOTECAR PENTRU PRIMA CASĂ?

Pentru a susține persoanele care vor să achiziționeze o nouă locuință, majoritatea instituțiilor financiare au dezvoltat programe de finanțare special destinate acestui scop. Creditele imobiliare de tip „Prima casă” se oferă o singură dată în viață și propune diferite avantaje de tipul unei dobânzi mai mici, perioadă de rambursare mai mare, de până la 30 de ani sau nevoia unui avans mai mic.


Cum se stabilește creditul ipotecar?

Există multe cerințe care trebuie îndeplinite pentru ca un credit ipotecar să fie acordat. După stabilirea gradului de eligibilitate a beneficiarului se demarează proceduri de configurare a tipului de împrumut care poate fi acordat, în așa fel încât rata lunară pentru creditul ipotecar vizat să fie una viabilă.


CALCULATORUL DE RATE IPOTECAR

Unul dintre instrumentele cele mai eficiente în aceste cazuri pentru ambele părți este calculatorul de rate. Acesta se folosește pentru a stabili valoarea creditului în funcție de cea a ratelor.


CASĂ ÎN RATE LA DEZVOLTATOR

O alternativă la creditul ipotecar o reprezintă plata în rate a locuinței dorite direct la dezvoltator, însă problema în acest caz este că strictețea condițiilor de îndeplinit este mult mai mare. Ca să cumperi case în rate de la dezvoltator este nevoie de plata unui avans substanțial pentru a putea încheia un astfel de contract.


CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CREDITUL IPOTECAR ÎN CAZ DE DIVORȚ?

Dacă acest credit a fost obținut în timpul căsătoriei, divorțul nu elimină obligativitatea de plată. Foștii soți pot stabili care este debitorul principal, celălalt asigurându-i despăgubirile necesare. În cazul în care nu există un acord între cei doi, instanța va stabili ce cotă parte este obligat să plătească fiecare dintre aceștia, neplata ducând la confiscarea bunurilor personale de ambele părți sau a locuinței cumpărate în rate.


Ce se poate întâmplă dacă nu achităm la timp ratele pentru credite imobiliare?

Pentru a putea încheia un credit ipotecar este nevoie, după cum spuneam, de o garanție. De regulă, aceasta este reprezentată de imobilul care urmează a fi cumpărat, iar când ratele nu sunt achitate, acesta este confiscat de către instituția bancară. Există și alte riscuri la care beneficiarii creditului se pot expune, după cum urmează:


ANULAREA CONTRACTULUI DE VÂNZARE - CUMPĂRARE

Dacă problema imposibilității de plată a ratelor intervine în prima parte a contractului, banca poate interveni asupra achiziției tale. Aceasta va fi anulată pentru recuperarea prejudiciilor, beneficiarul fiind nevoit să plătească în continuare ratele până la momentul la care returnează diferența de sumă.


PROCEDURA DE EXECUTARE SILITĂ

Dacă este depășit termenul de 90 de zile de la ultima plată și nu se pot găsi soluții alternative pe cale amiabilă, banca va începe procedura de executare silită a imobilului ipotecat. Asta înseamnă că va scoate la licitație spre vânzare locuința în cauză pentru a recupera banii. Dacă suma nu acoperă întreg creditul, vei fi obligat în continuare să plătești ratele. Termenul maxim de evacuare este de șase luni, perioadă după care locuința va fi predată noului proprietar.


Cum evităm neplata la timp a creditului ipotecar?

Cu siguranță că situațiile prezentate sunt cele mai negre scenarii la care nu ai vrea să ajungi niciodată ca debitor al unui credit ipotecar. Chiar dacă la un moment dat te vei confrunta cu o situație dificilă din punct de vedere financiar, vei putea să eviți toate riscurile aferente.

ALEGE SĂ ACHIZIȚIONEZI UN APARTAMENT ÎN RATE FĂRĂ BANCĂ

Contractele bancare sunt foarte stricte și de aceea se recomandă să eviți pe cât posibil să faci astfel de credite și să te orientezi către alte soluții de plată care se dovedesc mult mai flexibile. Există numeroase apartamente de vânzare în rate fără bancă precum direct de la proprietar, dar și programe speciale de achiziție dezvoltate de stat.

CERE O RECALCULARE A RATEI

O soluție eficientă, cel puțin pe termen scurt, se poate dovedi a fi și recalcularea ratei sau refinanțarea. Poți stabili cu banca ta să prelungești perioada contractului pentru a reduce valoarea ratei lunare în așa fel încât să îți fie mai ușor să o achiți. Optează pentru un credit ipotecar cu rată fixă în așa fel încât să eviți majorările care te-ar putea pune din nou în dificultate.


IA ÎN CALCUL POSIBILITATEA UNUI CREDIT PANA LA SALARIU

Poți apela la ajutorul instituțiilor financiare nebancare care se dovedesc a fi mai prietenoase cu clienții. Soluțiile financiare oferite de acestea sunt mai ușor de accesat și te ajută să faci rost de bani urgent în așa fel încât să achiți rata pe o lună, două sau chiar trei, dându-ți timp să te rentabilizezi.


Așadar, data viitoare când te mai confrunți cu o astfel de problemă, nu trebuie să te îngrijorezi, mai bine te bazezi pe soluțiile imediate pe care Smilecredit ți le poate oferi. Solicita un credit pana la salariu si evita orice fel de neplaceri, iar pe această cale știi că orice problemă își găsește soluția cu Smilecredit.