Ce este ROBOR

Indeosebi in ultimii ani, majoritatea dintre noi am tot auzit vorbindu-se adesea despre indicele ROBOR, fie la stiri, fie in cadrul unor emisiuni televizate, fie in cercul de prieteni sau fie in diverse alte contexte mai mult sau mai putin formale. Cu toate acestea, cati dintre noi stiu exact ce este ROBOR, de cand exista, ce implicatii are si care sunt beneficiile de care vine insotit? Subiectul este unul destul de complex, motiv pentru care merita sa aflam astazi impreuna tot ce trebuie sa stim despre acest indice si despre principalele notiuni economice care se invart in jurul acestuia.

Ce este ROBOR – definitie pe intelesul tuturor

ROBOR (denumire care vine de la prescurtarea termenilor Romanian Interbank Offered Rate) este un folosit pe piata interbancara, reprezentand rata medie a dobanzii la care o bancile participante la calcul sunt dispuse sa ofere imprumuturi in lei altor banci contributoare. In ceea ce priveste modalitatea de calcul a acestui indice, stim despre aceasta ca are la baza o formula matematica clar definita, care se afla sub atenta supraveghere si monitorizare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si care este realizata cu ajutorul Thomson Reuters, o entitate imputernicita de catre BNR si una dintre cele mai mari companii de informatii financiare care exista inca din anul 1851, care se ocupa inclusiv si de calcularea dobanzii de referinta EURIBOR recunoscuta si utilizata la nivel mondial. ROBOR este un indicator de referinta care se determina intr-o maniera foarte transparenta, sigura si verificabila, fiind anuntat zilnic la ora 11:00 de catre BNR.


De cand exista ROBOR?

Indicele ROBOR a aparut pentru prima data in anul 1995, existand inca de atunci in diverse forme si purtand mai multe denumiri. In ceea ce priveste situatia actuala, se stie deja faptul ca acesta nu mai este utilizat la acordarea de noi imprumuturi, fiind inlocuit in 2019 cu un nou indicator de referinta intitulat IRCC, care se calculeaza ca media aritmetica a ratelor de dobanda zilnice atribuite tranzactiilor interbancare din trimestrul anterior.


De cate tipuri este indicatorul de referinta?

In functie de perioada de timp pe care se calculeaza, indicatorul de referinta poate fi de mai multe tipuri. Cu toate ca avem mai multe tipuri de indici dupa acum am putut vedea anterior, majoritatea dintre noi am auzit cu siguranta adesea de ROBOR 3M, acesta fiind foarte popular datorita faptului ca este utilizat la stabilirea ratei pentru vechile credite Prima Casa, care se numara printre cele mai apreciate credite ipotecare din ultimul interval de timp.


De ce cresc ratele din cauza ROBOR?

ROBOR este un indice extrem de important in randul intregii populatii, lucru care se justifica daca ne gandim la faptul ca acesta are puterea de a influenta in foarte mare masura valoarea ratelor lunare. Cu toate acestea, ce trebuie spus aici este faptul ca influenta acestui indicator de referinta se simte doar la creditele in lei si doar la cele cu dobanda variabila, acestea din urma fiind niste credite a caror dobanda se stabileste prin insumarea marjei bancii, la care se adauga ROBOR. In aceasta situatie, acest indice luat in calcul de catre banci in momentul fixarii dobanzii este cel stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ultima zi lucratoare a lunii trecute sau in prima zi lucratoare a lunii in curs, din 3 in 3 luni (ROBOR 3M) sau din 6 in 6 luni (ROBOR 6M).


Ce influenteaza evolutia indicelui

Atunci cand vine vorba de evolutia indicatorului ROBOR, sunt mai multi factori raspunzatori care poti fi adusi in discutie si care pot influenta intr-un mod negativ sau pozitiv valoarea acestuia. Cu toate acestea, ii amintim acum pe cei mai importanti dintre acestia, dupa cum urmeaza:


INFLATIA

In momentul in care inflatia creste, adica se inregistreaza brusc cresteri semnificative ale preturilor pentru bunurile si serviciile existente pe piata, rata dobanzii interbancare creste si ea in paralel cu nivelul ROBOR-ului, pentru a se putea mentine un echilibru. Pe scurt, inflatia mare cere si o dobanda mare.


LICHIDITATEA EXISTENTA PE PIATA MONETARA

Atunci cand se intampla ca pe piata sa fie disponibile foarte putine lichiditati (in perioadele de colectare a taxelor si impozitelor de catre ANAF sau odata cu plata salariilor si pensiilor spre exemplu), din cauza deficitului de fonduri cu care se confrunta, bancile sunt nevoite automat sa se imprumute la rate interbancare mai ridicate, fapt care aduce cu sine si cresterea indicelului de referinta ROBOR.


RISCUL DIN SFERA FINANTELOR PUBLICE

Se intampla adesea ca politicile sa fie nesigure sau contradictorii, ceea ce nu face nimic altceva decat sa determine bancile sa manifeste prudenta, sa retraga lichiditatile si sa intre in expectativa, asteptand stabilitate si dorind sa observe cum gestioneaza statul deficitul monetar, pentru a stii si ele la randul lor cum sa reactioneze. Prin urmare, acest risc din sfera finantelor publice fara indoiala este unul dintre factorii care pot influenta in mod direct evolutia indicelui ROBOR.


POLITICA FISCALA

Masurile au un cuvant de spus in ceea ce priveste evolutia indicelui ROBOR, intrucat pot determina cresterea inflatiei, a economiei sau a deficitelor externe. Spre exemplu, atunci cand politica fiscala implica reduceri de taxe si impozite care au puterea de a alimenta cresterea consumului populatiei, se asteapta ca dobanzile din piata sa creasca automat.


Ce beneficii aduce ROBOR?

Atunci cand aducem in discutie ROBOR, putem trata si cateva dintre beneficiile pe care acesta le prezinta pentru partile implicate in economia de piata. In primul rand, acest indicator ii ajuta pe clienti si pe investitorii locali si internationali sa fie cat mai informati si ramana la curent in legatura cu nivel dobanzilor de referinta pentru anumite tipuri de credite. Cu cat esti mai informat cu privire la evolutia economica a tarii, cu atat cresc sansele sa iei cele mai profitabile si inspirate decizii.

In al doilea rand, un alt mare avantaj face trimitere la transparenta pe care o asigura clientilor cu privire la felul in care este stabilit costul creditelor, pentru a avea sanse de a compara ofertele de credit puse la dispozitie de mai multe entitati de natura financiara si sa aiba posibilitatea de a alege solutia potrivita pentru nevoile lor. In al treilea rand, un alt mare avantaj pe care il putem mentiona atunci cand vorbim de ROBOR este faptul ca tine cont de regulile valabile in Europa cu privire la dobanzile de referinta pentru imprumuturi cu dobanda variabila.


Care sunt responsabilitatile bancilor care participa la calculul ROBOR?

Toate aceste 10 entitati care participa la calculul ROBOR, in vederea furnizarii cotatiilor pentru calcularea ROBOR, au implementate controale la nivel intern in numele acestei activitati, dispun de anumite coduri de conduita si, un aspect foarte important de mentionat, au principala misiunea de a desemna propriul personal competent si specializat in sfera pietelor financiare care sa contribuie si care sa aiba automat asigurata independenta decizionala pentru aceasta activitate.

Desigur, sunt foarte multe de spus si de dezbatut despre ROBOR, insa pentru inceput este bine sa tinem cont de toate informatiile prezentate pana acum, astfel incat sa ne putem face o imagine de ansamblu cu privire la particularitatile acestui indice si cu privire la influenta pe care o poate avea direct sau indirect asupra noastra.