7 surse de finantare esentiale pentru startup-uri

În momentul în care ai o idee de afaceri pe care vrei să o pui în aplicare trebuie să te asiguri că dispui de toate resursele necesare pentru a o transforma în realitate și a-i susține funcționarea până în punctul în care ajungi să amortizezi investiția și să obții profit. În cele ce urmează îți vom prezenta șapte soluții de finanțare variate la care să poți apela pentru a facilita întregul proces:

Angel Investors

În cazul în care îți dorești să eviți birocrația pe care o presupun împrumuturile bancare sau accesarea de fonduri, Angel Investors reprezintă o soluție ideală prin care poți face rost de capital de lucru și să îți găsești un partener de afaceri interesat să investească în ideea ta. Acest program presupune ca un investitor independent să finanțeze start-up-uri și afaceri noi atât din punct de vedere financiar, cât și cu relații de business, conexiuni, experiență și alte avantaje importante.


Surse proprii de finanțare

O altă opțiune la care poți apela pentru a pune pe picioare o afacere sunt resursele financiare proprii, fie că este vorba de fonduri de economii, de împrumuturi de la prieteni și familie sau de reinvestirea profiturilor din alte surse pe care le deții, în așa fel încât să recirculi bani proprii, fără să fie nevoie să implici o terță persoană.


Capitaliști de risc

În cazul în care ideea ta de afaceri prezintă un potențial de risc limitat, posibilitățile de finanțare pot fi limitate, iar în acest caz, capitaliștii de risc pot fi una printre puținele opțiuni pe care le poți accesa. Aceștia sunt investitori care aleg să aloce bani în afaceri la început de drum cu scopul de a-și vinde partea ulterior la un preț mai ridicat, în momentul în care aceasta începe să devină profitabilă.


Crowdfunding

Chiar și strângerile de fonduri sau donații de la persoane neimplicate direct în ideea ta pot reprezenta o sursă de finanțare pentru firme mici. În acest demers vei avea nevoie de un cont pe o platformă care susține astfel de strângeri de fonduri și care te ajută să obții suportul unui număr mare de oameni care, prin implicare minimă, te vor ajuta să strângi sume considerabile.


Granturi de la stat sau alte entități private

O altă sursă de finanțare o reprezintă granturile sau, altfel spus, fonduri asigurate de guvern sau de alte entități special pentru a susține idei de afaceri care ar putea fi benefice pe plan național sau local. Reprezintă una dintre cele mai avantajoase opțiuni, deoarece sunt nerambursabile, însă dificil de accesat, prin programe speciale, fiind nevoie de o idee foarte bună care să îți susțină cauza, dar și de respectarea unor condiții stricte de implementare și funcționare ulterior.


Împrumuturi bancare

Singura alternativă pe care o ai la dispoziție în momentul în care ideea ta implică costuri mari de implementare sunt creditele bancare. Ai nevoie de un plan de afaceri bine pus la punct care să justifice nevoia de bani și modul în care îi vei rambursa. De asemenea, trebuie să conștientizezi faptul că astfel de servicii sunt pe termen lung, cu rate lunare semnificative pe care trebuie să te asiguri că le poți plăti chiar și dacă nu obții rezultatele la care te aștepți.


Împrumuturi și servicii nebancare

În cazul în care sumele de care ai nevoie sunt modice și vrei să le obții rapid, fără implicații birocratice, împrumuturile nebancare reprezintă o soluție optimă, rapidă și ușor de accesat, cu minim de documente. Obții credite online, cu doar câteva click-uri, pe perioade limitate de timp, pe care să le folosești oricum ai nevoie pentru a-ți consolida și crește afacerea. Vezi oferta Smile Credit pentru credite nebancare!


Etapele principale de finanțare ale unui startup

Pentru a putea înțelege care sunt fondurile de care ai nevoie și cum să alegi soluția potrivită, este important să cunoști toate etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a putea transforma în realitate ideea ta de afaceri:


Etapa inițială

Pentru început, trebuie să definești cât mai clar ce este afacerea, ce presupune, ce urmează să ofere, pentru a putea lansa un prototip ințial pe care să-l dezvolți ulterior. În această etapă poți accesa fonduri personale, granturi sau finanțe strânse prin crowdfounding.


Etapa de sămânță (seed stage)

Pe măsură ce totul începe să capete contur și să te poziționezi cât mai clar pe piață poți începe să cauți investitori dispuși să susțină ideea, fie că este vorba de Angels Investors sau capitaliști de risc.


Seria A

Dacă deja deții un produs lansat pe piață și ai nevoie de venituri pentru a spori producția și implicit veniturile, poți considera deja că deții o afacere importantă în domeniul în care funcționezi și vei putea atrage mai ușor investitori sau asociați.


Seria B

În acest punct deja ești bine stabilit pe piață și poți avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a te extinde la o scară mai largă. Acum poți accesa împrumuturi bancare semnificative, investitori interesați să îți susțină creșterea sau chiar fonduri de capital foarte mari dacă ai un impact semnificativ asupra economiei locale.


Cum sa alegi finanțarea potrivită pentru afacerea ta

Este foarte important să conștientizezi unde te poziționezi în vederea alegerii sursei optime de finanțare care să te susțină și pe care să ți-o poți permite pe termen lung. Colaborează cu specialiști și informează-te constant pe subiect pentru a te asigura că iei în calcul toate posibilitățile și riscurile asociate fiecărei decizii. Afla din acest articol cum sa consolidezi finantele afacerii tale!


Concluzie

Orice idee de afaceri poate fi pusă în aplicare atât timp cât ai un plan de acțiune bine pus la punct și te bucuri de sprijin financiar adaptat nevoilor tale. Analizează toate opțiunile și alege sursa de finanțare potrivită etapei în care te afli, urmând să evoluezi treptat și să schimbi abordarea pe măsură ce atingi obiectivele inițiale.