7 idei financiare pentru anul 2024

Fiecare început de an vine pentru majoritatea dintre noi cu dorința de a face lucrurile diferit față de anul trecut, mai ales pe plan financiar. Dacă și tu vrei ca 2024 să reprezinte punctul în care ai început să acorzi mai multă atenție finanțelor tale și să începi să percepi banii ca pe un instrument, și nu ca un obiectiv, am pregătit pentru tine câteva moduri prin care să înveți să-ți gestionezi mai bine bugetul și să înveți să economisești fără eforturi.

1. Setează obiectivele pentru 2024 și aranjează-le în ordinea priorităților

Un plan bine stabilit va reprezenta întotdeauna un punct de plecare excelent în orice aspect al vieții tale, mai ales atunci când vrei să faci schimbări în modul în care te raportezi la acestea. Când vine vorba despre bani, este important să creionezi o imagine de ansamblu asupra câștigurilor și cheltuielilor într-o anumită perioadă de timp pentru a vedea unde te poziționezi și unde există loc de îmbunătățiri. Ulterior îți va fi mult mai ușor să stabilești care sunt prioritățile tale din punct de vedere financiar, fie că vrei să economisești pentru un anumit scop, să investești, să plătești mai repede anumite rate sau pur și simplu să crești calitatea vieții.


2. Cheltuiește doar pentru ce ai nevoie

După ce ai stabilit cu exactitate pe ce se duc banii tăi lunar încearcă să descoperi dacă există anumite cheltuieli la care ai putea să renunți pentru a crește fondul de economii sau investiții. Fie că vorbim de mâncatul des în oraș, de cafele cumpărate în fiecare dimineață, de ultimele trenduri în haine, gadget-uri sau accesorii sau pur și simplu pe lucruri care ți se par atractive, dar sunt nefolositoare, încearcă să reduci aceste achiziții lunar și vezi cum se schimbă situația finanțelor tale în 2024. Citeste aici sfaturi pentru planificarea bugetului!


3. Plănuiește din avans pentru situațiile neprevăzute

Educația financiară ar putea schimba semnificativ viața multor români prin simplul fapt că ar învăța cum să se raporteze inteligent la câștigurile lor, în așa fel încât rata celor care trăiesc de pe o lună pe alta să scadă semnificativ, oricare ar fi câștigurile acestora. Crearea unui fond de urgență reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să îi implementezi în viața ta pentru ca situațiile neprevăzute să nu te destabilizeze complet din punct de vedere financiar. Alege să atribui 10-15% din câștigurile tale lunare către acest fond și în acest mod îți vei crea propria sursă financiară la care să apelezi oricând apare o problemă urgentă, fără să fie nevoie să faci compromisuri pe alte planuri.


4. Explorează domeniul investițiilor

O altă modalitate prin care îți poți îmbunătăți relația cu banii este să îți creezi mai multe surse de venit, pe lângă cel principal. Investițiile în 2024 sunt o ocazie ideală prin care poți să valorifici finanțele pe care le deții pe termen lung în așa fel încât, în viitorul apropiat, să poți exploata deciziile pe care le faci astăzi. Informează-te cât mai mult despre domeniile în care ți-ar plăcea să investești și fă primii pași în această direcție, cunoscând atât beneficiile, cât și riscurile, în așa fel încât să îți faci banii să circule în favoarea ta.


5. Revizuiește-ți statusul economiilor

Dacă până acum economiile nu făceau parte din prioritățile tale principale, este necesar să reevaluezi acest lucru și să te gândești la modul în care îți gestionezi finanțele pe plan îndelungat și nu lunar. Îndeplinirea obiectivelor setate inițial ține foarte mult de o organizare temeinică a câștigurilor în așa fel încât să le poți exploata la maximum. O modalitate excelentă prin care poți începe să faci economii în 2024 fără ca acest lucru să îți afecteze plăcerile de zi cu zi este să folosești metoda 50-30-20, unde 50% din câștiguri merg către cheltuieli esențiale, 30% pentru dorințe și plăceri, iar 20% reprezintă procentul pe care îl economisești lună de lună, pentru a crea un obicei benefic.


6. Plătește la timp ratele

Un lucru care îți poate afecta semnificativ echilibrul financiar este întârzierea plății ratelor lunare pentru creditele și achizițiile pe care le deții. Acest lucru se răsfrânge asupra bugetului general lună de lună și efectul bulgărelui de zăpadă care, la un moment dat devine imposibil de gestionat. Pentru a evita astfel de situații asigură-te că achiți la timp toate ratele lunare în 2024, pentru a evita penalitățile și a te organiza cât mai eficient cu toate celelalte cheltuieli. În cazul în care nu dispui de fondurile necesare pentru a face acest lucru, poți opta pentru un credit nebancar rapid prin care să faci rost de suma necesară pentru a te recalibra din punct de vedere financiar. Pentru un credit cu buletinul, intra aici!


7. Îmbunătățește-ți scorul FICO

Un alt lucru important pe care îl poți face în 2024 pentru a construi un buget stabil și profitabil este să îți îmbunătățești scorul FICO. Acesta reprezintă un indicator pe care instituțiile financiare îl atribuie fiecărei persoane și desemnează măsura în care aceasta va fi capabilă să plătească un credit în cazul în care își dorește să îl acceseze, influențându-i astfel nivelul de eligibilitate. Se calculează în funcție de salariu și alte câștiguri, relația cu banca, modul în care își plătește contribuțiile și responsabilitățile financiare, plus alte detalii care diferă de la o instituție financiară la alta. Afla detalii despre scorul FICO aici!


Concluzie

Situația ta financiară din prezent nu definește relația pe care o vei avea cu banii de-a lungul vieții pentru că o mică schimbare în modul în care te raportezi la buget acum poate influența complet rezultatele tale din viitor. De aceea, dacă îți dorești o schimbare pe plan financiar în 2024 este momentul să pui în aplicare oricare dintre cele șapte situații expuse, care se aliniază cu obiectivele și dorințele tale și să îmbrățișezi schimbările care urmează să apară în viața ta ca urmare a implementării rezoluțiilor state la începutului lui 2024.